Befektetői közlemények

A Magyar Telekom 2024. második negyedéves eredményei

Budapest, 2024. augusztus 7. 17:30


A Magyar Telekom (Reuters: MTEL.BU és Bloomberg: MTELEKOM HB a továbbiakban a Társaság), Magyarország vezető távközlési szolgáltatója ma közzétette 2024. második negyedévre és első félévre vonatkozó EU által befogadott IFRS Számviteli Standardok szerinti konszolidált pénzügyi eredményeit (a továbbiakban: féléves jelentés). A féléves jelentés nem auditált értékeket tartalmaz az összes pénzügyi időszakra.

Főbb pénzügyi mutatók:

Főbb pénzügyi mutatók


Főbb eredmények:

  • A csoport bevétele 15,6%-kal nőtt 2024 második negyedévében az előző év azonos időszakához képest, a szolgáltatási bevételek emelkedésének köszönhetően, amelyet erősen támogatott a magyarországi működésben az inflációkövető díjkorrekció, miközben a magasabb készülékértékesítési és RI/IT bevételek is hozzájárultak a negyedéves növekedéshez.
  • A bruttó fedezet a bevételi trendeknek megfelelően javult, 2024 második negyedévében éves szinten 20,9%-kal nőtt.
  • Az EBITDA AL éves szinten 30,9%-kal nőtt 2024 második negyedévében, a bruttó fedezet javulásának köszönhetően, amely bőven kompenzálta a személyi jellegű ráfordítások növekedését.
  • A nettó eredmény 2024 második negyedévében 43,4 milliárd forint volt, szemben a 2023. második negyedévi 22,3 milliárd forinttal, ami az EBITDA növekedését tükrözi, amelyet részben mérsékelt a magasabb nyereségadó.
  • A spektrum licensz díjak nélküli Capex AL 46,3 milliárd forintot ért el 2024 első félévében, ami 6,6%-os csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest, ami a magyarországi éves végberendezés beszerzések éven belüli változó dinamikájának, valamint az alacsonyabb észak-macedóniai hálózati beruházásoknak és a szezonálisan alacsonyabb TV tartalom aktiválási költségeknek köszönhető.
  • A szabad cash flow spektrum díjak nélkül 36,7 milliárd forintot tett ki 2024 első felében, ami 29,4 milliárd forintos javulást jelent éves összevetésben, és a jövedelmezőség növekedésének tulajdonítható, amelyet részben mérsékelt a bővülő bevételi bázisból, illetve a szállítói kifizetések változó dinamikájából eredő magasabb működőtőke-igény.
  • A nettó adósságállomány 2024. június végére 449,1 milliárd forintot ért el, tükrözve a 2024 második negyedévében történt 41,5 milliárd forint osztalékfizetést és a 22,3 milliárd forint értékű részvény-visszavásárlást.

 


Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója, elmondta:

 

„A Magyar Telekom sikerének egyik kulcsa az ügyfélközpontú megközelítésünk, valamint az, hogy gigabites élményt tudunk nyújtani ügyfeleinknek a vezetékes és mobil hálózatunkon egyaránt. 2024 közepére 3,8 millió háztartást és vállalkozást sikerült gigabit-képes vezetékes technológiával elérnünk, 5G hálózatunk lakosság-arányos kültéri lefedettségét 70%-ra növeltük, és tovább haladtunk a mobilhálózat modernizációval, elérve a 87%-os készültséget.

Működés tekintetében, a hálózataink kiváló alapot nyújtanak, hogy ügyfeleinknek kiemelkedő ügyfélélményt biztosítsunk és kielégítsük adatforgalom iránti igényeiket. Pénzügyi szempontból örömmel számolok be arról, hogy éves összehasonlításban 15,6%-kal nőttek 2024 második negyedévében a bevételeink, míg az EBITDA AL 30,9%-kal emelkedett az erős bevételtermelésnek és a sikeres költséghatékonysági intézkedéseinknek eredményeként.

Előretekintve, az eddigi erős teljesítménynek, valamint a kedvező kereskedelmi kilátásoknak köszönhetően a 2024. teljes évre 10% körüli bevétel és 25% körüli EBITDA AL növekedést kívánunk elérni. Következésképp a módosított eredmény tekintetében is megemeljük célkitűzésünket nagyságrendileg 150 milliárd forintra, míg szabad cashflow tekintetében 140 milliárd forintra.”

Célkitűzések

 


Ezen befektetői közlemény jövőre vonatkozó kijelentéseket is tartalmaz. Azon megállapítások, melyek nem múltbeli eseményekre vonatkoznak (azaz a véleményünkre és várakozásainkra vonatkozó kijelentések), jövőre vonatkozóak. Ezen kijelentések a jelenlegi terveken, becsléseken és előrejelzéseken alapulnak, ezért nem lenne helyes ezen kijelentésekre a kellő mértéket meghaladó módon támaszkodni. A jövőre vonatkozó kijelentések azon időpontbeli állapoton alapulnak, amelyben ezen állítások elhangzanak, s nem vállalunk kötelezettséget arra nézve, hogy a kijelentések bármelyikét új információk vagy jövőbeli események alapján a továbbiakban nyilvánosan frissítsük, módosítsuk.

A jövőre vonatkozó kijelentések önmagukban rejlő kockázatokkal és bizonytalanságokkal járnak. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy számos olyan fontos tényező van, amelynek hatására a tényleges eredmények lényegesen eltérhetnek az előretekintő jellegű megállapításoktól. Ilyen tényezők, többek között, a 2023. december 31-ével végződött év pénzügyi beszámolójában kerülnek bemutatásra, amely elérhető weboldalunkon a http://www.telekom.hu-n, és amely a Nemzetközi Számviteli Szabvány Testület (IASB) által kibocsátott és az Európai Unió által elfogadott, IFRS Számviteli Standardok figyelembevételével készült.