Sajtóhírek

Havi nyolcvanezer forint és szakmai gyakorlat a két legjobb informatikus hallgatónak az Axelero-tól

Budapest, 2003. április 15.

Az Axelero idén is ösztöndíjat biztosít a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem „Internetes technológiák és megoldások” témakörében kutató két kiemelkedő diákjának. Az idei ösztöndíjasok – Balogh András és Sinóros Szabó Péter – negyedéves Villamos és Informatikai Kari hallgatók lettek, akiket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Heller Farkas Alapítványának kuratóriuma nyilvános pályázaton választott ki. A diákok a kutatási időszak alatt rendszeres munkakapcsolatban lesznek az Axelero [origo]-t fenntartó munkatársaival, valamint havi 80 000 Ft-os ösztöndíjban részesülnek.

Az Axelero Internet 2002-óta támogatja a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Heller Farkas Alapítványát évi kétmillió forinttal, amelyet az intézmény két, tíz hónapra szóló ösztöndíjra fordít. Az ösztöndíjasokat az "Internetes technológiák és megoldások" témakörében fejlesztő és a nyílt pályázaton induló legkiválóbb informatikus hallgatók közül választják ki. A nyilvános pályázat nyerteseit az Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának Szociológiai és Kommunikációs Tanszékének ajánlása alapján az Alapítvány kuratóriuma választotta ki, amelynek munkáját az Axelero szakemberei segítették szakmai ajánlásaikkal.

Az idei két nyertes, Balogh András és Sinóros Szabó Péter pályaművei az "Üzleti alkalmazások automatikus generálása", illetve "A weben lévő tartalom átültetése a szemantikus webre" témakörökben készültek el. Szakadát István, az Axelero Internet vezető kutatója elmondta, hogy a két ösztöndíjas rendszeres munkakapcsolatban lesz az [origo] fejlesztésében közreműködő, és az alkalmazásfejlesztés területén dolgozó munkatársakkal. A tavaly ösztöndíjat nyert két hallgató az Axelero üzemeltetési vonalával került kapcsoltba, feladatuk egy Windows 2000 platformon működő monitoring rendszer felállítása és tesztelése, illetve egy adatbázis-hangolási munkát támogató eszközkészlet összeállítása volt.

Az ösztöndíjjal a nyertes hallgatók a juttatás mellett gyakorlatot szerezhetnek a piacvezető internetszolgáltatónál, ez javítja esélyeiket a munkaerőpiacon, és az internetvállalat is olyan szakemberekre talál, akik egyrészt jártasak az elméleti technológia gyakorlati alkalmazásában, másrészt innovatív fejlesztéseikkel hozzájárulhatnak az internet elterjedésének gyorsításához Magyarországon.