Sajtóhírek

Christopher Mattheisen az [origo] Társalgó rovatában

Budapest, 2003. április 24.

Christopher Mattheisen, a Matáv vezérigazgató-helyettese április 22-én az [origo] Társalgó rovatának volt a vendége, ahol többek között a telefonálásról és az internetezésről beszélgetett az érdeklődőkkel.

Christopher Mattheisen: Üdvözöllek benneteket, szívesen várom a kérdéseiteket, telefónia, internet és egyéb témákban.

- Jó napot! Nemrég felhívtak minket azzal az indokkal, hogy az 5-ös (ISDN) vonalat ingyen átregisztrálják nekünk egy jóval kedvezőbb csomagra. A kérdésem az, hogy mi a jó ebben a Matávnak? (retsam_13)
C.M.: Az ISDN Turbóra gondolsz? Ha igen, az valóban ingyenes, és nagyon kedvező ajánlat.

- Az jó, hogy ingyenes és kedvező, de mi a jó ebben Önöknek? (retsam_13)
C.M.: A ISDN Turbó azért jó nekünk, mert ösztönzi a kapacitás használatát, ami bármilyen hálózatos cégnél abszolút fontos szempont.

- Pontosan mi is a dolga egy vezérigazgató-helyettesnek? (retsam_13)
C.M.: Irányítom a vezetékes vonali üzletágat - ilyen egyszerű.

- Mik a tervei a Matáv díjszabásaival kapcsolatban? (Vamax)
C.M.: Először is nézzük meg, hogy milyen elfogadása van a Felező díjcsomagnak: előzetes eredmények szerint nagyon pozitív. Lehet, hogy folytatjuk a csomagok kialakítását ebben az irányban, további hasonló konstrukciókban.

- Hello! Az lenne a kérdésem, hogy egy nap átlagban hány órát dolgozol? Ezért mennyi fizetés jár?(D-thy)
C.M.: Ha így nézzük a függvényt, akkor lehet megállapítani, hogy rosszul járok. A legelső nyári állásom kb. 20 évvel ezelőtt lehet hogy jobban fizetett óránként!


"Az ISDN nem csak adatátvitelre jó"

- Jó napot kivánok! Amikor tavalyelőtt szerettünk volna ISDN-vonalat, akkor: 1. Nem szerelték be. 2. A telefonunkat kikapcsolták, és máig ismeretlen okok miatt magántelefonnak jelzi ki, továbbá nem vagyunk benne a telefonkönyben sem. (kismorgo)
C.M.: Ingyenesen belekerülhet a telefonkönyvbe, ha jelzi az ügyfélszolgálaton, és nem titkosította a számot. Ami tavalyelőtt volt, arról nem tudok nyilatkozni, de most nyugodtan próbálkozhat a beköttetéssel!

- A közelmúltban az ADSL sávszélességének növelése következtében az ADSL és a kábelnet közötti sávszélesség-különbség jelentősen csökkent. Azok az előfizetők, akik 5-6000 forinttal többet fizettek csak azért, hogy a nagyobb sebességű kábelnetet használhassák, ezáltal hátrányba kerültek. Felmerül a kérdés: mivel nyújt többet a kábelnet, ami ennyivel megemeli az árát? Nem terveznek a közeljövőben fejlesztéseket végezni? (Neo)
C.M.: Azért vannak különbségek, a fogyasztónak kell dönteni, hogy egy adott esetben mi a fontosabb szempont: a kapcsolat kiszámíthatósága, ahol az ADSL általában jobb, vagy pedig az upload sebessége, amiben általában a kábelnet jobb egy kicsit.

- Egyetértek, a fogyasztóknak kell mérlegelniük, melyiket választják. Én egy éve fizettem elő a kábelnetre, akkor mérlegeltem is. De menetközben változott az ADSL sávszélessége, és ilyenkor nekem nem áll módomban változtatni, többek között a 2 éves hűségnyilatkozat miatt. Akkor most tehetetlen vagyok? (Neo)
C.M.: Annyit tudok mondani, hogy az ilyenfajta időzített szerződéskonstrukciók normálisak, szokványosak a távközlésben és azért szükségesek, hogy gyorsabban el tudjunk terjeszteni bizonyos új szolgáltatásokat a lakosságnak. Nemcsak Magyarországon, hanem máshol is. Egyszer én is megvettem egy mobiltelefont ilyen konstrukcióban, és a következő hónapban jött ki egy sokkal vonzóbb modell.

- Két éve nem fizetek telefonszámlát a Matáv belegyezésével, mert volt egy kis nézeteltérésünk a gazdasági igazgatóval. Ön tud az ilyenekről? (card)
C.M.: Nem név szerint, de tudok az ilyen dolgokról. Mit szeretne kérdezni? Konkrétabban.

- Miért az ISDN-t népszerűsítik? Nem az ADSL-t, és más szélessávú megoldásokat kellene inkább megismertetni és megszerettetni az emberekkel? Nem hinném, hogy az ISDN a jövő internetkapcsolata. (Levente-)
C.M.: Először is: mindkettőt próbáljuk szerényen népszerűsíteni, a te szempontod itt főleg az internetezéssel kapcsolatos. De azt is látni kell, hogy az ISDN nem csak adatátvitelre jó, hanem rengeteg hangalapú alkalmazásra is használható. Különösen ideális cégeknek, akik például több vonalat igényelnek, párhuzamosan használják ezeket, vagy telefaxhoz külön számot használnak.

- Te német származású vagy, vagy csak a neved? (retsam_13)
C.M.: A nevem norvég, dán, német keveréke, én pedig amerikai vagyok.


"Állandóan figyeljük a trendeket"

- A Matáv mikor lesz végre nonprofit szervezet? (The_niTRo)
C.M.: Mikor lesznek a versenytársaink azok?

- Miért van az, hogy mindig az elavult technológiát kapja meg Magyarország hétköznapi embere? Mint anno az ISDN-nel. Németországban bejött a DSL, az ISDN elavult. Csomó fölösleg lett belőle, és ezt a magyarokra sózták rá. (szics0z0r)
C.M.: Először is: nem elavult technológia az ISDN, egyre nő az ISDN-előfizetők száma Németországban, és Európán belül ott a legnagyobb a növekedés mértéke (eléri a 7%-ot). Népszerűsége a többi országban is növekszik. Az ADSL sem elavult technológia, hanem jól bevált. Ha idő előtt bevezetnénk egy új technológiát, akkor az lenne a panasz, hogy Magyarország a kísérleti nyúl.

- Jó, de akkor miért úgy hirdetik az ISDN-t, hogy szupergyors meg villámgyors internet? Amikor nem is gyors. (Levente-)
C.M.: De gyors. Mindkét irányban másodpercenkénti 128 kilobitet tud átvinni.

- Mikor lesz a Matáv internetelérése a leggyorsabb Magyarországon? (retsam_13)
C.M.: Mi úgy véljük, hogy ez megítélés kérdése.

- Terveznek-e a közeljövőben piacra dobni egy ún. gamer csomagot, ahol a letöltési sebesség közepes (30-40k), a ping viszont alacsony (10-20 msec). Közeli országokban ez igen bevált és sikeres csomag a netes játékosok számára. (Nilaya)
C.M.: Ez jó kérdés, állandóan figyeljük az ilyen trendeket, különös tekintettel a Playstation és az Xbox Live szolgáltatásokkal kapcsolatos fejleményekre Európában. Nem akarunk kimaradni ebből a buliból.

- Mikor tervezik a szélessávú internetezést lehetővé tenni a kisebb városokban, falvakban? Egyáltalán várhatunk-e ilyenre, és lehet-e értesülni arról, hogy mostanában merre terveznek bővítest? (fisR)
C.M.: Az adsl.matav.hu-n lehet nyomon követni a fejlesztéseket.

- Én nem axelerós vagyok, de nekem mindig jó az ADSL, az axelerós barátaim meg folyton-folyvást panaszkodnak az ő ADSL-jeikre. Ha jól tudom, mindegyik ugyanazon rendszeren megy! Miért lehet ez? (aron_bacsi)
C.M.: Például közelebb lehetsz a központhoz, bár ez nem feltétlenül az ok. Mindez attól is függ, hogy ki az internetszolgáltató.

- Lesz a jövőben példa arra, hogy sima otthoni felhasználónak elérhető legyen olcsóbban 1 Mb/sec-es vonal? (|blabla|)
C.M.: Nem tudom, mi a sima otthoni felhasználás, ebben az esetben nem tudok konkrét választ adni.

- Németországban forintba átszámítva mennyi az előfizetési díja az ISDN-nek, és milyen internet-díjcsomagok vannak? (fisR)
C.M.: Elég nagy mátrix van hozzá, nem csak egy díjcsomag van. Információkért fel lehet keresni például a Deutsche Telekom weboldalát. Rengeteg változó tényező van az ottani díjszabásban, ami megnehezíti a közvetlen összehasonlításokat.

- Egy évben körülbelül hány per éri a Matávot? Ebből mennyit nyernek meg önök? (D-thy)
C.M.: Én nem a jogi osztályon dolgozom, nem tekintem a pereskedést core businessnek, így fejből nem tudok válaszolni erre.


"Komolyan vesszük a konkurenciát"

- Tud magyarul, vagy tolmácsot használ a chathez? (card)
C.M.: Ha nem lehet kideríteni a szóválasztásomból, akkor nagy bóknak tekintem a kérdésedet.

- Nagyon érdekelne, hogy mi az oka annak, hogy Svédországban (ahol a fizetések többszörösük a hazaiaknak), egy haví ADSL előfizetési díj átszámítva 1500 forint? (aron_bacsi)
C.M.: Ehhez meg kellene néznem a pontos számokat. Az biztos, hogy többszörös a svéd ADSL penetrációja.

- Ön szerint melyik a Matáv legsikeresebb leányvállalata? (hakapepsi)
C.M.: Sok mindentől függ. Mind a Westel, mind az Axelero sikeres, de mindkettő esetben azt is meg kell nézni, hogy a cég hol tart az életciklusában.

- Mi lenne, ha belépne a képbe egy tényleg ütős konkurencia? Önöknek jó vagy rossz lenne? Úgy értem, meddig tudnák tartani a versenyt? (gollam)
C.M.: Mi úgy véljük, hogy nagyon versenyképesek vagyunk már így is. Mi az elmúlt pár évet azzal töltöttük, hogy felkészüljünk az egyre élesebb konkurenciára. A mi kulcsmutatóinkat állandóan összehasonlítjuk nemzetközi benchmarkokkal, hogy biztosak legyünk abban, hogy fel vagyunk készülve minden konkurenciára.
Nagyon komolyan vesszük a mobil operátorokat mint konkurenciát. A mostani új díjcsomagjainknak egy fontos indítéka volt, hogy javítsuk a pozícióinkat velük szemben.

- A Westel 450 szolgáltatás leállítása rendkívüli költségeket eredményezhet a Matáv szintjén. Lesz-e ennek bármilyen negatív hatása a felhasználókra nézve? (P5away)
C.M.: Nem.

- Az ADSL-előfizetés ára fog csökkenni a közeljövőben? (D-thy)
C.M.: Nem elég jó a közelmúltbeli 25%-os csökkenés?!

- Melyik a Matáv legsikertelenebb vállalkozása? Nagyon kíváncsi lennék, melyik az a próbálkozás, ami látványosan NEM jött be. (gollam)
C.M.: Én ilyenről nem tudok. Ha látványos lenne, akkor már tudna róla.
Ha több kérdésetek nincs, akkor elbúcsúzom tőletek, további jó internetezést kívánok!