Sajtóhírek

Vezetékes és mobil a fiatalok szemével

Budapest, 2003. április 30.

A X. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon kiosztották a Matáv, a Westel és a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete (DUE) által közösen kiírt pályázat díjait. A szervezők felhívása kapcsán több mint száz fiatal újságíró készített esszét arról, mindennapi életünkben hogyan egészíti ki egymást a vezetékes és a mobiltelefon.

A X. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválnak a gödöllői Petőfi Sándor Művelődési Ház adott otthont április 25-én. Az egész napos eseményen a szórakoztató programok mellett számos érdekes, szakmai előadással is várták az ország minden tájáról érkező középiskolás, főiskolás újságírókat. A Sajtófesztiválon az iskolarádiók, újságok szerkesztőinek munkáját több díjjal is elismerték. Itt került sor a Matáv, a Westel és a DUE közös pályázatának eredményhirdetésére is. A pályázat arra a kérdésre várta a jövő újságíróinak válaszát, mindennapi életünkben hogyan egészíti ki egymást a vezetékes és a mobiltelefon. A feladat aktualitását az adja, hogy hazánkban a több mint 3,5 millió vezetékes telefon mellett mintegy 7 millió mobil szolgálja az emberek közötti kommunikációt, a lakosság jelentős része pedig egyaránt rendelkezik vezetékes és mobiltelefonnal is. A pályázatokból kiderül, hogyan látják a fiatalok a telekommunikációt, mennyire lett része életüknek a vezetékes és a mobil kapcsolat. A beérkezett pályázatokból kiderült, hogy a hosszabb beszélgetéseket szinte valamennyien a vezetékesen bonyolítják a kedvezőbb tarifák és a jobb hangminőség miatt. Jelentős a különbség a vezetékes és a mobiltelefon, mint tárgy birtoklásának megítélésében. Szerintük a vezetékes a család telefonja, kiemelt helye van a lakáson belül, míg a "mobilom csak az enyém", lehetővé teszi, hogy a bizalmas beszélgetéseket ne hallják a kíváncsi családtagok. A mobiltelefon a közép- és főiskolások között nem csupán a telekommunikáció eszköze, hanem státuszszimbólum is. Az iskolákban állandó téma, hogy kinek milyen, mit tudó és mennyibe kerülő mobiltelefonja van. Ma már minden mobilszolgáltató kínál internetelérési lehetőséget, a fiatalok mégis inkább a vezetékes kapcsolatot használják az alacsonyabb költségek és a gyorsabb adatátvitel miatt. A mobil adatátvitelt nehezíti az adatátvitelre alkalmas telefonok magas ára és az, hogy egyes szolgáltatók korlátozzák az adatok letöltésének mértékét. Véleményük szerint a mobil internet még sokáig nem váltja fel a hagyományos kapcsolatot. A legtöbb pályázó írt arról, hogyan képzeli a telekommunikáció jövőjét. Akármennyire gyors is a mobil térnyerése az emberek "nem dobják majd ki vezetékes telefonjaikat az ablakon". Véleményük szerint tovább folytatódik a "harc" a vezetékes és mobil szolgáltatók között. A mobiltársaságok közelítik majd tarifáikat a vezetékes szolgáltatókhoz, míg azok az eddig csak mobilon elérhető szolgáltatásokat ajánlanak ügyfeleiknek. Az sms küldés és fogadás már megoldott, hamarosan azonban képeket, rövid videókat is küldhetünk otthonunkból, megválaszthatjuk azt, hogy a nappaliban, a hálószobában és a konyhában lévő telefonjaink milyen dallamot játszva figyelmeztessenek minket a beérkező hívásra.

A zsűri végül 5 pályázónak ítélt díjat. A győztesek értékes Matáv és Westel ajándékokat kaptak. A pályázatok közül kiemelkedett Baráth Gergő írása, aki felkészültségében és íráskészségét tekintve is, akár a felnőtt lapszerkesztők között is megállná a helyét. Rátermettségét a nyíregyházi középiskolai újság után hamarosan a "felnőtt" médiában is bizonyíthatja, hiszen az első díjjal járó tárgynyereményeken kívül publikálási lehetőséget kapott a Matáv Csoport belső lapjában.