Sajtóhírek

MATRIX tanúsítvány a Matávnak

Budapest, 2003. január 31.

2003. január 31-én Straub Elek, a Matáv elnök-vezérigazgatója ünnepélyes keretek között átvette a MATRIX Vizsgáló, Ellenőrző és Tanúsító Kft.-től az egyetemes és kapcsolódó távközlési szolgáltatások (szolgáltatóválasztás, internetelérés távbeszélő hálózaton) megfelelőségéről szóló tanúsítványt. Straub Elek elmondta: “A Matáv közép-európai térségben betöltött vezető szerepét tovább szeretné bővíteni, melyhez a tanúsítvány megszerzése fontos állomás. A pozíció megőrzéséhez további lépéseket kell tenni a versenyképesség fokozása és a piaci kihívások méltó megválaszolása terén is.”

A magyar távközlési piac új kereteinek formálódásakor elengedhetetlen követelményként és elvárásként jelentkezik a minőségbiztosítás kérdése, amely nem pusztán a magyar fogyasztók és szolgáltatók érdekeinek védelmét jelenti, hanem az ország Európai Uniós csatlakozásának is egyik fontos eleme. A tanúsító szervezetek létrejötte a távközlés terén az Európai Unió gyakorlatának megfelelő piacfelügyeleti koncepció része. A hazai piacon egyre gyakrabban - a nemzetközi tenderek (NATO, EU, stb.) esetében mindig - kötelező feltétel a pályázó által a szolgáltatások tanúsítását igazoló okiratok bemutatása. Ezért magyar vállalatok külföldi térnyeréséhez is elengedhetetlen feltétel a megfelelő minőségi garanciák felmutatása.

A Matáv a vezetékes távközlési piacon egyedülállóan 2002 őszén tanúsíttatta egyetemes és kapcsolódó távközlési szolgáltatásait (szolgáltatóválasztás, internetelérés távbeszélő hálózaton) a MATRIX Kft-vel. A vizsgálatok eredményeképpen 2002. december 16-án állította ki a tanúsító a megfelelőséget igazoló tanúsítványt. E tanúsítvány 2005. november 10-ig érvényes, félévente ismétlődő felügyeleti ellenőrzés mellett.