Sajtóhírek

Közkinccsé lett a Mindentudás Egyeteme - Tények két szemeszter után

Budapest, 2003. július 1.

A sorozatról objektíve – amit a számok mutatnak... A második szemeszter végén, 39 előadás után a Mindentudás Egyeteme fogadtatását az adatok tükrében próbáljuk felmérni: a helyszíni közönség számának alakulása mellett visszajelzést adnak a televíziós sugárzás nézettségi és a www.mindentudas.hu honlap látogatói és letöltési adatai.

A helyszínen
A helyszínre látogatók számát tekintve sikeresebbnek bizonyult az első félév, mint a második. A kiugró helyszíni érdeklődés a második szemeszter elején is tartott, azután a húsvéti előadásig fokozatosan csökkent, akkor viszont a regisztráció kényszerétől sem zavartatva, minden korábbinál több, mintegy ezer fő látogatott el személyesen a helyszínre. Így az első félévben összesen mintegy 10 ezer, a hosszabb másodikban kb. 14 ezer, összesen tehát - tekintetbe véve a visszajáró közönséget - nagyjából 20 ezer ember kívánt személyesen is részesedni az előadóterem atmoszférájából.

Januártól a helyszínre látogatók részt vehettek a Magyar Nagylexikon Rt.-vel közös tudásjátékban, az elhangzott előadásokra vonatkozó kérdéseket megfejtve hétről-hétre a lexikon 15 kötetét nyerhette el egy-egy szorgalmas hallgató. A lehetőséggel 3500-an éltek, nagyjából egyharmaduk töltötte ki helyesen a kérdőívet.

A tévében és a honlapon
A Mindentudás Egyeteme televíziós összefoglalóit az ismeretterjesztő kategória általános nézettségéhez viszonyítva kiemelkedően sokan kísérték figyelemmel. Különösen kiegyensúlyozott és az átlagosnál nagyobb arányú volt a mûsor kedveltsége az 50 évnél idősebbek csoportjában (3,5%), potenciálisan közülük került ki az adások minden második nézője. A két félév során a legmagasabb nézettségi értékeket az egyes csatornák és időpontok közül minden esetben az mtv vasárnap délutáni összefoglalói produkálták.

Az előadássorozat honlapja iránt a második szemeszterben még a korábbinál is nagyobb volt az érdeklődés. Bizonyos, hogy az új témáknak, a továbbra is magas színvonalú előadásoknak, és a megújult honlap színesebb megoldásainak is köszönhető, hogy az első szemeszterben kialakult hűséges "törzsközönség" állandóan újabb érdeklődőkkel bővült a tudás portálján. A sorozat januári újraindulásától napi 11-12 000 látogató fordult meg a www.mindentudas.hu-n. A látogatások és letöltések száma június elején elérte a 2,5 millió, illetve 9,5 millió oldalas határt, és szinte bizonyos, hogy a második szemeszter végén a www.mindentudas.hu site-ról letöltött oldalak száma átlépi a tízmilliós álomhatárt, így 2002 szeptembere óta virtuálisan minden magyar állampolgárnak jutott legalább egy oldalnyi "tudás".

Különös érdeklődés övezte a Mindentudás Egyetemén azt az öt előadásból álló mini-sorozatot, amely az EU és a csatlakozó Magyarország kérdéseire igyekezett több szempontból is válaszokat kínálni.

Április 14-én Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi és Erdő Péter prímás, érsek közös előadása a Mindentudás Egyeteme átlagos m2-es nézettségét megduplázva az adás két ismétlésével együtt mintegy 150 ezer nézőhöz jutott el. A www.mindentudas.hu weboldalon is kiemelkedően sokan keresték az ünnepi kettős előadás anyagát.

A sorozatról szubjektíve – amit a közönség mond...

A sorozat kezdetétől gyűjtés készült a hallgatói (és előadói) véleményekről diktafonnal, majd novembertől egy mozgókamerával is. Az elkészült mintegy 250 villáminterjú kísérletet tett arra, hogy feltárjon valamit a helyszínre látogatók motivációiból, elvárásaiból.

Az üzenőkameránknak nyilatkozók az előadók szaktudása mellett nagyra értékelték a humorérzéket, a látványos szemléltetést. Érdeklődésük inkább gyakorlatiasnak bizonyult, általában az a hatás izgatta őket, amelyet életükre már most, vagy majdan gyakorolhatnak az aktuális eredmények, így az elméleti tudósokat is inkább a gyakorlati hasznosítás problémáiról faggatták, vagy kérdezték volna. Bor Zsolt előadói sikere e szempontok szerint nemcsak a televízióban volt mérhető, a helyszínre látogató közönség hónapok múltán is tévedhetetlenül őt jelölte meg a legjobb előadóként, egészen Vissy Károly szerepléséig. A közvetlen "színházi" siker mellett interjúalanyaink olyan előadásokat is felidéztek, amelyek nem arattak zajos sikert, de utólag gondolkodás és további érdeklődés kezdeményezőivé lettek - például Marosi Ernő, vagy Ormos Mária nevét említették.

Általában elmondható, hogy a tudósok szereplése a nagyon sokszínű közönség elégedettségével találkozott, függetlenül attól, hogy rutinos ismeretterjesztő állt előttük, vagy olyasvalaki, aki még alig találkozott nagyszámú laikus hallgatósággal. Az előadások után kérdezők időnként igen jó nyelvi készségeket és komoly előképzettséget mutattak, az előadók pedig cserébe toleránsan fogadták a nem minden zavartól mentes ötleteket is. A törzsközönség világából a második félévben a www.mindentudas.hu honlap "Arcok a fanclubból" címû rovata is villantott fel képeket. Egyik legidősebb interjúalanyunk, a közel nyolcvan éves Komjáthy Jenő, gyógyszervegyész, büszkén jelentette ki, hogy csak azért hiányzott néhány előadásról, mert akkor dolgozott.

Mára a sorozat, mint márkanév elhagyhatatlan hivatkozási alappá vált, ha az "igényes és érdekes televízió-műsorok" témája felbukkant. A fogalom elterjedtségét jól mutatják szlogenszerű felbukkanásai beszélgető műsorokban, vagy a napi- és hetilapok olvasói oldalain. Kijelenthetjük, hogy a Mindentudás Egyeteme mára a közgondolkodás részévé vált, témát kínál a magán beszélgetésekhez, és időről-időre felbukkan a közélet színterein is.

A Mindentudás Egyeteme - a televíziók nézettségi adatai szerinti - legsikeresebb előadásait ismétli nyári szünetben, megszokott műsoridőben a Magyar Televízió. A második szemeszter utolsó előadása június 30-án, hétfőn volt, amikor Lovász László Mit kívánnak a számítógépek a matematikától, és mit adnak neki? címmel tartott előadást.