Sajtóhírek

A magyarországi német vállalkozások 84%-a továbbra is hazánkat választaná beruházása célpontjául

Budapest, 2003. július 14.

2003. július 14-én Straub Elek a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (NMIKK) elnöke és Wolfram Klein ügyvezető elnökségi tag bemutatták a Kamara 2003-as konjunktúra jelentését. Az idén nyolcadik éve készülő jelentés a több mint 1.000 tagvállalat körében végzett kutatásokon alapul. Straub Elek a Kamara elnökeként most mutatkozott be az újságíróknak májusi megválasztását követően. Mindkét előadó kiemelte, hogy a magyarországi német vállalkozások 84%-a továbbra is hazánkat választaná beruházása célpontjául, 15,2 százalékuk módosított formában szintén megismételné beruházását. Ez olyan tőkét jelent hazánk számára, amelyet mindenképpen ki kell használni - hangsúlyozta Straub Elek.

Emellett a jelentés (az NMIKK konjunktúra-felmérésére vonatkozó részletes eredményeket a Konjunktúra-jelentés 2003. A német érdekeltségű magyarországi vállalatok helyzetéről és várakozásairól c. kiadvány tartalmazza) adatai szerint a német beruházók egyértelművé tették, hogy a beruházások keretfeltételei már nem olyan kedvezőek, mint korábban, és hogy csökkent Magyarország vonzereje. A keretfeltételeket legfőképpen a magas költségek és a rossz világgazdasági helyzet befolyásolja hátrányosan. A német érdekeltségű magyarországi vállalatok azonban továbbra is elégedettek az üzletmenetükkel.

Az 1989 óta Magyarországon megvalósult külföldi beruházások tetemes részét a német vállalatok adják. Magyar vállalatokat alapítottak és több mint 12 milliárd eurót ruháztak be, több, mint 200.000 munkavállalót foglalkoztatnak. A német érdekeltségű vállalatok jelentős szerepet vállalnak a társadalmi életben, és évente vállalatonként átlagosan 2,9 millió forintot fordítanak kulturális támogatásra és karitatív célokra.

A Magyarországon működő vállalatok árbevétele 2002-ben átlagosan emelkedett ugyan, de az elmúlt nyolc év összehasonlításában a legkisebb arányban. A költségnövekedés igen nagy mértékű, mégis elmarad az elmúlt évben előre jelzett szinttől. A 2002-es évre tervezett eredmény a vállalatok körében nominálisan növekedést mutat, de a növekedés üteme alacsonyabb, mint a megelőző években.
A vállalatok a 2003-as évben az előző évhez hasonló mértékű emelkedésre számítanak az árbevétel, a nyereség és a költségek területén.

A vállalatok többek között a közigazgatási szerkezet korszerűsítését, kiszámítható gazdaságpolitikát, az adók és járulékok csökkentését, az oktatás- és az egészségügy korszerűsítését tartják szükségesnek Magyarországon.