Sajtóhírek

Sajtóbeszélgetés a Matáv délnyugat-magyarországi régiójának tevékenységéről

Budapest, 2003. május 8.

2003. május 7-én a Matáv sajtóbeszélgetést tartott Pécsett, melynek keretében a délnyugat-magyarországi régió vezetői adtak tájékoztatást az elmúlt évi eredményekről és a 2003. évi tervekről. A sajtóbeszélgetésen részt vett: Lőrinc Tamás területi képviseleti vezető, Somfai János az Üzleti Megoldások Üzletág régióvezetője, Kelenfi Ágnes a Lakossági Szolgáltatások Üzletág regionális vezetője és Juhász István a Matáv Pont boltok regionális vezetője.

Területi képviselet a délnyugat-magyarországi régióban

A területi képviselet fő feladata a Matáv közéleti, érdekérvényesítési stratégiájának helyi szintű megvalósítása, a távközléssel kapcsolatos ügyek összefogott, komplex kezelése az önkormányzatok felé, s nem utolsó sorban a Matáv helyi szervezetei közötti koordináció. A pécsi központtal működő délnyugat-magyarországi régióhoz Baranya, Somogy, Tolna és Zala megye tartozik - több mint 900 település.

A területi képviselet feladata a helyi társadalmi élet támogatása is. A korábbi évekhez hasonlóan ebben az évben is a MÚOSZ Sajtóbál támogatói, illetve a Megyebál főtámogatói voltunk. A Matáv Vivicitta Városvédő Futást idén először Pécsett is megrendeztük április 27-én. Részt veszünk továbbá az alábbi kulturális rendezvények támogatásában:

  • a Ghymes együttes koncertjei Pécsett, Marcaliban, Szigetváron
  • június első hetében a Szekszárdon megrendezendő Pünkösdi Fesztivál
  • a pécsi Harmadik Színház: Macskajáték című darabja



Műszaki fejlesztések a régióban

A korábbi évek fejlesztéseinek eredményeképpen a régióban jelentkező távbeszélő- szolgáltatás iránti igényeket közel 100 %-ban ki tudjuk elégíteni. Folyamatosan cseréljük a régi Crossbar rendszerű központokat a magasabb szolgáltatási szintet biztosító, úgynevezett TPV központokra. A tavalyi és az idei évben mintegy 20 központot váltunk fel korszerűbb eszközökkel. Ez a változtatás 9100 előfizetőnknek nyújt jobb minőségű szolgáltatásokat. Jelentős fejlesztési forrásokat fordítunk a lakóparkok ellátására is, mely nem csupán a nagyvárosokra koncentrálódik, hanem kisebb településekre is, ilyen jellegű fejlesztést indítottunk egyebek mellett: Nagykozáron, Kozármislenyen, Bogádon, Siófokon és Marcaliban.

A régióban a gerinc- és körzethálózat hossza több mint 2100 km, ebből a gerinchálózat több mint 500 km, ami teljes egészében fényvezető kábel. Az elmúlt években a nemzetközi hálózat részét képező gerinckábeleket a Pécsi Műszaki Szolgáltató Központ területén a korszerű, megbízható, a környezeti hatásokra lényegesen kisebb mértékben érzékeny, nagysebességű átvitelt lehetővé tevő optikai kábelekre cseréltük ki. Az egyre növekvő igények miatt a körzethálózatnál is fokozatosan újakkal váltjuk ki a régi, réz-érpáras hálózatok. Jelenleg a közel 1650 km-nyi körzethálózatból 1400 km a fényvezető, és 250 km a réz.

A Matáv fő fejlesztési irányvonala 2003-ban a szélessávú szolgáltatások és az internet elterjesztése, az ADSL penetráció erőteljes növelése. Ezek kielégítése elsősorban vezetékes hálózaton lehetséges, ezért az idén és várhatóan az elkövetkezendő években a hálózat fejlesztései ebben az irányban történnek. Az elmúlt két év során a piacon található eszközök bővülése lehetővé tette, hogy nem csupán a nagyvárosok, hanem kisebb települések igényeit is ki tudjuk szolgálni, erre példa a Baranya megyei Pogány, ahol az ország kistelepülései közül elsők között helyeztünk üzembe kisebb volumenű igények (20-30 előfizető) kielégítésére szolgáló ADSL központot.

Matáv Pont Bolthálózat a régióban

A Matáv Pont boltok országos rendszerét 1999-től folyamatosan hozta létre a társaság vezetése. A legtöbb Matáv Pont bolt korábban ügyfélszolgálati irodaként működött. A Matáv célja az átalakítással elsősorban az volt, hogy a cég összes termékét és szolgáltatását egy helyen, színvonalas körülmények között kínálja előfizetőinek. Fontos cél volt az is, hogy a korábbinál nagyobb területen, egységes küllemű, korszerű boltok révén kényelmes körülményeket biztosítson az ügyeit továbbra is személyesen intézni kívánóknak. A vásárlók és érdeklődők a Matáv Pont boltokban a távközléssel kapcsolatos ügyeik intézésén kívül internetezhetnek, vezetékes, illetve GSM-készülékeket, tartozékokat és feltöltőkártyákat vásárolhatnak, internet-szolgáltatásokat rendelhetnek, tájékozódhatnak a Matáv akciós szolgáltatásairól és készülékajánlatairól.

A Matáv Pont boltok elsősorban a megyeszékhelyeken találhatók, illetve Budapesten, összesen 24 helyen. A személyes ügyintézés az ügyfelek véleménye szerint biztonságérzetet ad, ezért a telefonos ügyfélszolgálati lehetőség mellett a Matáv Pont boltok jelentősége továbbra is meghatározó a lakosság és a kisvállalkozók körében. Ez a fogyasztói igény hozta létre a Matáv Pont Hivatalos Partnerek bolthálózatát, mely már 52 partnert jelent az országban.

A Matáv Bolthálózat irányítása három területre osztható: a nyugati, a keleti és a budapesti régióra. A Nyugati Régió, pécsi irányítási székhellyel 9 Matáv tulajdonú boltot és 16 hivatalos partner által üzemeltetett Matáv Pont boltot fog össze.

Néhány fontosabb Matáv Pont bolt a régióban:
Kaposvár: önálló bolthelyiségben, a Matáv Csoport speciális palettáját kínálja 8 fős létszámmal. (7401, Kaposvár Damjanich u. 2.)
Pécs: a legnagyobb alapterületű bolt, a belvárosi "Fészek" épület földszintjén, 12 fős létszámmal és a legszélesebb választékot bemutató árukínáló felülettel, internet- és GSM-termékkínálattal. (7601, Pécs Rákóczi út 17.)
Szekszárd: a tolnai megyeszékhelyen kitűnő elhelyezésű boltban kapott helyet a Matáv-portfolión kívül az Axelero teljes választékát és a Westel termékeit is felölelő kínálat. (7101, Szekszárd Széchenyi u. 11-13.)
Zalaegerszeg: az önálló épületben lévő belvárosi bolt 7 fővel működik, a Matáv-termékeken kívül internet- és GSM-válaszékot is kínál. (8901, Zalaegerszeg Töttőssy u. 8/A.)

A kilenc, saját tulajdonú bolton kívül a Matávval együttműködési megállapodást kötött cégek 16 üzletet működtetnek a Nyugati Régió területén. Hivatalos Partneri Matáv Pont boltok üzemelnek többek között: Dombóváron, Keszthelyen, Marcaliban, Mohácson, Nagykanizsán és Siófokon.

Az Indirekt értékesítési csatorna a régióban

Az Indirekt értékesítési csatorna délnyugat-magyarországi régiójának feladata Baranya, Somogy, Tolna, Zala és Fejér megye déli részén működő viszonteladói és üzletkötői hálózat munkájának koordinálása, támogatása. A megyeszékhelyeken és a nagyvárosokon kívül rendelkezünk telephellyel a kistelepüléseken is, hogy szükség esetén mindenhová rövid időn belül eljuthassanak értékesítőink. A régióban jelenleg 44 üzletkötő és 11 viszonteladó partnerünk dolgozik. Az ügyfélkörünkbe a régió területén működő kis- és középvállalatok, mikrovállalkozások (kb. 3.000 ügyfél) és a kiemelt lakossági ügyfélkör (kb. 27.000 ügyfél) tartozik. Az értékesítői hálózatot azért alakítottuk ki, hogy biztosítani tudjuk az ügyfeleink teljes körű kiszolgálását.

A kiemelt értékesítő partnereinkre az üzletágunk kezelésébe tartozó és a jelentősebb bevételt biztosító ügyfelek személyes kezelését bíztuk. A személyes kezelés az ügyfelek kb. 1/3-át érinti. A személyes ügyfélkezelési programunkkal az ügyfélkezelés minőségét és hatékonyságát kívánjuk javítani. Folyamatosan törekszünk arra, hogy ügyfeleink a számukra legmegfelelőbb szolgáltatásaink használata mellett telekommunikációs költségeiket optimalizálhassák. Célunk kölcsönös előnyökön alapuló hosszú távú kapcsolatrendszer kiépítése és megtartása, melyhez kiváló alapot jelentenek társaságunk modern technikai háttérrel rendelkező termékei és a szakmailag felkészült munkatársaink, értékesítőink. Az ügyfeleink tájékoztatása érdekében a tavalyi évtől kezdődően havonta színes információs kiadványt küldünk, valamint rendszeresen ügyféltalálkozókat, szakmai rendezvényeket szervezünk, ahol egy-egy aktuális témával kapcsolatban adunk számukra tájékoztatást. 2003-ban a régió megyeszékhelyein (Pécs, Kaposvár, Szekszárd, Zalaegerszeg) lesznek ilyen találkozók.


Az Üzleti Megoldások Üzletág a régióban

A Matáv Üzleti Megoldások Üzletága az üzleti kommunikációs piac meghatározó szereplője. Feladatunk az üzleti piacszegmens (kiemelt és nagy ügyfelek), mintegy 6 ezer partner részére a távközlés és informatika vívmányainak elérhetővé tétele, az információs társadalom kiépítése, hatékony testreszabott megoldásokkal.

Az ügyfelek számára egyre fontosabb a minőség, a hibamentes használhatóság, a komplex megoldások, az egyedi alkalmazások, különböző rendszerek integrációja, bővítése. Meredeken nő a sávszélesség igény, a nagysebességű hálózatok iránti érdeklődés. A Matáv személyes ügyfélmenedzserei szoros kapcsolatot tartanak fenn a partnerekkel, ismerik az ügyfél tevékenységét, szakmai hátterét. A folyamatok és a partner céljának ismeretében képesek megfogalmazni az üzletfél infokommunikációs igényeit, amelyekre minden esetben egyedi javaslatot tesznek. A piaci szegmensek mind specifikusabb megismerésének eredményeképp, a partnerekkel közösen több "szakmai csomag" került kidolgozásra.

Jelentősebb helyi, szakmai együttműködések a térség kiemelt intézményeivel

Pécs Város Polgármesteri Hivatala
Pécs Város Polgármesteri Hivatala és intézményei között, korábban csak egy alacsony sebességű modemes kapcsolat volt. Az új kiépítés alatt lévő privát hálózat (VPN), közel 50 gazdasági egység hálózatba kapcsolását biztosítja, ADSL technológiával. Ezzel elérhetővé válik az intézmények részére a hivatal összes szervere, alkalmazása, pl. a pénzügyi rendszer, levelező szerver, Intranet stb. Ez jobb működést, eredményesebb költséggazdálkodást, gyors információcserét, papír megtakarítást eredményez a Hivatal részére.

Pécsi Tudományegyetem
Közös városi és intézményi optikai hálózat létrehozása, működtetése, folyamatos fejlesztése (1995-2003). Az egyetem Pollack Mihály karán számítógépes és kommunikációs oktatóterem kialakítása (1999).

Pécs Város
A Matáv a Viva Pécs Internetes fejlesztésére alakult konzorcium alapító résztvevője, támogatója (1998-2001).

Kaposvár Város
EU 5 keretprogramban "Az információs társadalom eszközei és megoldásai" való részvétel (Városi Polgármesteri Hivatal, MTA-SZTAKI, Budapesti Államigazgatási és Közgazdasági Egyetem, Matáv), ahol a Matáv a projekt elindításához szükséges saját tőkét biztosította.

Zalaegerszeg Polgármesteri Hivatal
A város csatlakoztatása a Megyei Jogú Városok Szövetsége (Informatikai Bizottsága) hálózatához.

Jelentősebb referenciák (pályázaton elnyert megbízások) a régióban

Flextronics International (Zalaegerszeg)
Nagysebességű (Lan-Flex) nemzetközi és belföldi hálózat.

Paksi Atomerőmű
Az erőmű nagy megbízhatóságú hírközlő rendszerének a megtervezése, kialakítása, működtetése.

E.ON csoport (DÉDÁSZ Rt.)
A csoport nagysebességű hálózatának kialakítása, a társaság kizárólagos kommunikációs partnereként (Matáv-Westel).

Dunántúli Regionális Vízművek Rt.
40 végpontos Frame-Flex adathálózat a társaság SAP vállalatirányítási rendszerének részeként, a Compaq-al együttműködve.

Lőrinc Tamás, területi képviseleti vezető és a műszaki szolgáltatási központ vezetője

A Széchenyi István Műszaki Főiskolán végezett 1991-ben vezetéknélküli szakon és szerezett távközlési diplomát. 1993-ban került a Matávhoz; hosszú időn át dolgozott a beruházási területen. 1997-ben közgazdasági diplomát szerezett. 2001. óta a Pécsi Műszaki Szolgáltatási Központ vezetője. A területi képviseleti feladatok ellátására 2002 októberétől kapott megbízást.

Somfai János, az Üzleti Megoldások Üzletág nyugat-magyarországi régióvezetője

1973-tól dolgozik a Matávnál, illetve annak jogelődjénél távközlési mérnökként. 1993-ban kezdeményezésére és tervei szerint - az országban elsőként - megvalósult a "vidék" legjelentősebb több mint 30 végpontos adathálózata. 1995-ig az innovációs területen a dél-dunántúli távközlési hálózat fejlesztésén dolgozott, a térség kiemelt fejlesztési munkáit irányította. 1995-ben kapott megbízást, a személyesen kezelt üzleti ügyfelek kiszolgálására szakosodott értékesítési szervezet megszervezésére, közreműködött az új üzletág kialakításában. Munkatársaival úttörő szerepet vállalt az új technológiák bevezetésében (ISDN, menedzselt bérelt vonal, Frame Relay, LAN-FLEX, ADSL), ezzel meghatározó mértékben járultak hozzá a térség technikai fejlődéséhez.

Kelenfi Ágnes, a Lakossági Szolgáltatások Üzletág regionális vezetője

1993 óta dolgozik a Matávnál, először a Pécsi Igazgatóság keretein belül a Szolgáltatási osztályon marketing munkatársként, majd a Kisfogyasztók osztályán értékesítési csoportvezetőként. A Lakossági Üzletág megalakulásakor 1998-ban lett az Ügynökhálózat délnyugat magyarországi régióvezetője. 2001. április 1-től a Lakossági és Kisvállalati üzletág megalakulásakor az üzletkötői hálózat, értékesítés kibővült a viszonteladói partnerhálózattal, ekkor lett a közgazdász, és nemzetközi marketing szakos szakközgazdász végzettségű vezető az Üzletágon belül az Indirekt értékesítés pécsi régiójának irányítója.

Juhász István, a Matáv Pont Bolthálózat regionális vezetője

1980-tól dolgozik távközlés-technikai területen. Először a pécsi Híradástechnikai Szakközépiskolában tanított, majd 1992-től öt évig a 100%-ban Matáv tulajdonú Centrophone Kft. igazgatóhelyettese volt. 1997 óta dolgozik a Matávnál. 1999. augusztus 01-től a Matáv Lakossági Üzletág Nyugat-magyarországi Bolthálózat vezetője. A Külkereskedelmi Főiskolán Nemzetközi Marketing diplomát, a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolán okleveles távközlési üzemmérnöki diplomát szerzett.