Sajtóhírek

Fejlesztés, oktatás és támogatás a hátrányos helyzetűek segítésére

Budapest, 2003. október 17.

Az Axelero olyan lehetőségeket teremtett, amely a hátrányos helyzetűek csoportjai számára könnyítik meg a világháló használatát. Egy technikai újdonság bevezetésével vakok és gyengénlátók számára is "olvashatóvá" tették a leglátogatottabb magyar portál, az [origo] oldalait, valamint a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségét egymillió forint értékben internet-hozzáféréssel támogatják. Emellett az Axelero és a Matáv a mozgáskorlátozottak és a roma lakosság számára indított ingyenes internetes oktatási programokat.

Az Axelero által fenntartott [origo] új szolgáltatása a Hírmondó, a vakok és gyengénlátók számára teszi lehetővé az internetezést. A hangos böngésző képes a weboldalak felolvasására, illetve a látássérültek számára speciálisan megformázott szövegeken könnyű navigációt tesz lehetővé. A böngésző sokoldalú internethasználatot tesz lehetővé, a szoftver az [origo] Hírmondó, vagy Szoftverbázis oldalairól ingyenesen tölthető le.

A technológiai fejlesztés mellett az Axelero egymillió forint értékben 50 darab egyéves korlátlan internet-hozzáférést adományozott a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének, amelyet a szervezet pályázat útján oszt ki tagjai számára, elsősorban azoknak, akik az internetet főként munkavégzésre vagy tanulásra használják.

A hátrányos helyzetű társadalmi csoportok esetében az oktatás is kiemelkedő jelentőséggel bír. Az Axelero és a Matáv a mozgáskorlátozottak és a roma lakosság számára ezért ingyenes internetes oktatási programot indított. A programon résztvevők 4 órás, számítógéppel támogatott oktatás keretében mind elméleti, mind pedig gyakorlati oldalról megismerhetik, hogy milyen lehetőségek rejlenek az internet használatában. A képzést követően minden résztvevő ingyenes, hasznos információkat tartalmazó CD-t kap ajándékba, amelyen 15 óra ingyenes internet-hozzáférés is található annak érdekében, hogy az oktatásokon elhangzottakat otthon is kipróbálhassák.