Sajtóhírek

Esterházyval indul a harmadik szemeszter a Mindentudás Egyetemén

Budapest, 2003. szeptember 3.

Tavaly szeptemberben kezdődött, vagyis immár harmadik szemeszteréhez érkezett a Mindentudás Egyeteme. A Magyar Tudományos Akadémia, a Matáv és az Axelero Internet együttműködésében zajló előadássorozat két félév alatt nagy népszerűségre tett szert: hétről hétre több látogatót, rádióhallgatót, tévénézőt, internetes barangolót nyert meg magának. Mint a Szonda Ipsos júliusi reprezentatív felméréséből kiderül, a magyar lakosság negyven százaléka hallott már a Mindentudás Egyeteméről.

Szeptember nyolcadikán indul a második tanév a Mindentudás Egyetemén. Az évnyitó előadást Esterházy Péter tartja "A szavak csodálatos életéből" címmel. A sorozat ezúttal is nagyszerű tudósokat vonultat fel, akik közül többen nemcsak az egyes területek szakértői, hanem a tágabb közönség számára is ismerősek. Jaksity György, a Budapesti Értéktőzsde elnöke a pénz nyugtalan természetéről; Nádasdy Ádám, nyelvész, költő és műfordító a nyelv változásáról; Csányi Vilmos etológus pedig az emberi természet biológiai gyökereiről beszél majd. A szemesztert – stílusosan – Nyíri Kristóf előadása zárja december 15-én, “Enciklopédikus tudás a 21. században” címmel, hiszen a Mindentudás Egyeteme éppen arra tett és tesz nagyon sikeres kísérletet, hogy a legmagasabb színvonalú, friss tudás enciklopédikus tárát tegye hozzáférhetővé minél szélesebb közönség számára, a jelen legkorszerűbb kommunikációs és technikai fejlesztéseit felhasználva.

A sorozat nem ér véget ezzel a félévvel, de a távolabbi folytatás pontos feltételei még nem meghatározottak. Ami bizonyos és változatlan: az előadások nyilvánosak és ingyenesek, helyszínük továbbra is a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Informatikai Épületének Kozma László előadója (Budapest XI., Magyar tudósok körútja 2.), időpontjuk pedig: minden hétfőn este fél nyolc. Mivel a terem befogadóképessége véges, érdemes élni az internetes regisztráció lehetőségével a www.mindentudas.hu címen.
A szervezők remélik, hogy az előadássorozat kiemelkedően pozitív fogadtatása ezúttal sem változik. Az eddig elért eredményekről egy friss felmérés adott meggyőző képet.

A Szonda Ipsos Média-, Vélemény és Piackutató Intézet július folyamán országos reprezentatív közvélemény-kutatása keretében 1600 főtől érdeklődött a Mindentudás Egyeteméről. Felméréséből kiderült, hogy a kérdezettek 40%-a (!) hallott már a sorozatról, s döntő többségük a televízióból ismeri (92%). 13%-uk olvasott róla a nyomtatott sajtóban, 10%-uk a rádióból értesült, 7%-nyian barátjuktól vagy ismerősüktől, 3-3%-uk pedig az interneten, illetve munkahelyén, iskolájában találkozott vele.

A Mindentudás Egyetemét ismerők csaknem egyötöde (19%) minden héten figyelemmel kíséri az előadásokat, 17%-uk kéthetente, 43% pedig ennél ritkábban követi az eseményeket. 20%-uk mondta, hogy bár hallott már a Mindentudás Egyeteméről, még egyetlen előadást sem látott.

Legtöbben (77%) a Magyar Televízió 1-es csatornáján nézték a Mindentudás Egyetemét, a műholdas sugárzású m2 és a Duna TV említési aránya 21-22%-os. Az újságok közül értesüléseik forrásaként a megkérdezettek a legnagyobb arányban a Népszabadságot, valamint a megyei napilapokat említették (29-29%). Interneten a sorozatot figyelők 4%-a követi az előadásokat a mindentudas.hu portálon. A diplomások között 10% ez az arány.

Minden második néző, hallgató nagyon érdekesnek találja a témákat, és közérthetőnek magukat az előadásokat. 5 fokú skálán az előadások érdekességét 4,28-ra, közérthetőségét 4,25-re értékelték, mindkét vélemény kiemelkedően magas elfogadottságot jelez.

A közvéleménykutatók arról is érdeklődtek, hogy mely témák érdeklik leginkább az embereket. Első helyen az orvostudomány egyes területei, a betegségek állnak, ezt követi a természettudományok általános említése. 10% feletti említési aránnyal vannak jelen még a biológia és az élővilág témakörei, a történelem, a nyelvészet és a közgazdaságtan. A Mindentudás Egyeteme harmadik félévének programjában az említett tudományterületek is szerepelnek, így a szervezők reményei szerint mindenki talál majd az érdeklődésének megfelelő előadást.