Sajtóhírek

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara konjunktúra-jelentése: Magyarország 2004-ben is vonzó befektetési célpont

Budapest, 2004. április 26.

Április 26-án Straub Elek, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (NMIKK) elnöke és Wolfram Klein, a Kamara ügyvezető elnökségi tagja ismertették az idei konjunktúrajelentés eredményeit. A sajtótájékoztatón részt vett Rezzo Schlauch, a német Gazdasági és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára és Ursula Seiler-Albring, a Német Szövetségi Köztársaság magyarországi nagykövete.

1995 óta a NMIKK minden évben megkérdezi a közel 1000 tagvállalatát saját helyzetükről és kilátásaikról. Idén először vontak be más EU országbeli kamara tagvállalatait a Francia Kereskedelmi Kamarával történt együttműködésnek köszönhetően. A résztvevő vállalatok hasonló mértékben képviselik a termelés, kereskedelem és szolgáltatás szektorait. A német beruházók 2004-ben a magyar gazdaságban egy jobb irányba mutató fordulatot várnak és egyértelműen magasabb nyereségre számítanak. Magyarország, mint befektetési célpont röviddel az EU csatlakozás előtt még mindig rendelkezik néhány változtatásra szoruló jellemzővel: a konkurensekhez képest Magyarország vonzereje némileg csökkent, a bürokrácia még mindig problémákat okoz és a rendelkezésre álló képzett munkaerő csökken.

Straub Elek hangsúlyozta a német vállalatok jelentőségét: "az 1989 óta Magyarországon megvalósult külföldi beruházások tetemes részét a német vállalatok adják: több mint 12 milliárd eurót ruháztak be, és ma már jóval több, mint 200.000 munkavállalót foglalkoztatnak. Évente vállalatonként átlagosan 2,55 millió forintot fordítanak karitatív célokra".