Sajtóhírek

Tízesztendős az Emitel

Budapest, 2004. december 30.

Tizedik születésnapját ünnepli az Emitel, amely Bács-Kiskun megye déli részének 84 településén kínálja távközlési szolgáltatásait. A jubileum kapcsán Kozma Béla, az Emitel vezérigazgatója foglalta össze a tapasztalatokat.

Születésnapot ünnepel az Emitel: tíz éve annak, hogy izraeli–magyar vegyes vállalatként nekilátott a távközlési szolgáltatásnak Bács-Kiskun megye déli részének 84 településén. Az akkori 36 ezer előfizetőjéből több mint 8 ezren manuális telefonközpontok révén csatlakoztak a hálózathoz.
Mint azt Kozma Béla vezérigazgató elmondta, az Emitel pályaívét a hazai telefónia története határozta meg. A fejlesztés, a cég hálózatának automatizálása 1995-ben indult el, két év leforgása alatt szűnt meg az ügyféli várólista, és 1999-re alakult ki a legmagasabb ügyfélszám
(86 072). Ezt lassú csökkenés követte, napjainkban 77-79 ezer előfizetőt szolgál ki a Matáv százszázalékos tulajdonában lévő vállalat.
Az esztendőnként lemondott 4-5 ezer vonal pótlása korántsem egyszerű feladat. Már csak azért sem, mert a mezőgazdaság dominanciájával jellemezhető, tanyavilággal, magas arányú munkanélküliséggel tarkított emiteles szolgáltatási területen az egy főre jutó nemzeti jövedelem alig éri el az 1 millió forintot (az országos átlag 1,4 millió, a dunántúli pedig 2,3 millió forint). Noha ezek az adatok visszafogott vásárlóerőt mutatnak, a cég mégis sikerrel teljesíti ADSL-értékesítési terveit. Jelenleg a 84 településből 79-en érhető el a gyorsinternet.
A társaság 1996 óta pozitív EBITDA-t, 1998-tól pedig nyereséges mérleget mutat föl, a cég dolgozóinak létszáma hosszú évek óta jelentősebb változás nélkül 300 körül mozog.
A vezérigazgató szavai szerint a cég igyekszik elébe menni a versenytársak benyomulásának. Sorra látogatták üzleti, intézményi ügyfeleiket, jelezve, hogy a megbízásaikért folyó majdani vetélkedésben az Emitel részt kíván venni. Piaci szerepének és hatékonyságának növeléséért új termékeket, tarifacsomagokat vezet be az Emitel, a lakossági ügyfelek megtartása érdekében pedig lemorzsolódásmenedzselő programot hoztak létre.