Sajtóhírek

Augusztus végéig a Gyermekmentőkért szól a Matáv Adományvonala

Budapest, 2004. július 27.

Júliusban és augusztusban a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatot támogatják 100 forinttal azok, akik vezetékes telefonról hívják a Matáv Adományvonalat a 1788-as számon. Az adományokból befolyt összeget a civil szervezet Teréz körúti terápiás orvosi rendelőjének fenntartására és szakmai bővítésére kívánja fordítani.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatot 1990-ben az a nemzetközi összefogás keltette életre, mely a Nagyvárad közeli csegődi árvaház embertelen körülmények közt tartott árváinak megmentésére jött létre. A Szolgálat vallásra, politikára és nemzetiségi hovatartozásra való tekintet nélkül, önkéntes alapon működik. A civil szervezet munkájának célja a fizikailag és értelmileg sérült, az árva és más rászoruló gyermekek felkarolása, életkörülményeik javítása, jövőjük megalapozása. Karitatív tevékenységét 12 program köré csoportosítva végzi, ezek: egészségügyi program, gyermekélelmezési program, nevelőszülői program, törvény-előkészítési program, üdültetési program, képzési és továbbképzési program, segélyszállítmányok, más szervezeteknek nyújtott segítség illetve együttműködés, rendezvények, információs és tájékoztatási program, film, televízió és fotódokumentáció, Kortárs Képzőművészeti Gyűjtemény. A programokról bővebb információ a www.gyermekmento.hu honlapon olvasható.

Júliusban és augusztusban a Matáv Adományvonal hívásával a Gyermekmentő Szolgálat Teréz körúti terápiás orvosi rendelőjének fenntartásához és szakmai bővítéséhez lehet hozzájárulni. A rendelőben harmadik éve foglalkoznak elsősorban óvodás és kisiskolás korú, magatartási problémákkal, tanulási zavarokkal küszködő gyermekekkel. Ezek a gyerekek a mindennapokban túl mozgékonyak, állandóan a szabályokba ütköznek, az intelligenciájukhoz képest alacsony teljesítőképességűek és részképesség-problémákkal küzdenek: enyhébb mozgászavarokkal, iskoláskorban írás-, olvasás- és számolászavarral. A speciális, hintaszerű eszközökkel felszerelt tornateremben az Ayres-terápia alkalmazásával segítenek a gyerekeknek. A módszerben jártas terapeuta vezetésével jelentősen javul a kicsik mozgása és ezen keresztül teljesítményük és tanulási képességeik is.

A rendelőben a mozgásterápián kívül fejlesztő és gyógypedagógiai foglalkozások is történnek. Szeptembertől arra is lehetőség lesz, hogy bővítsék szakmai kínálatukat: gyermek-pszichoterapeuta, logopédus és gyógytornász lát munkához. Így a szülőknek nem kell többfelé vinniük a gyerekeket, hanem egy helyen, egy szakmai team foglalkozik a családdal. Eddig, egy-egy iskolai évben gondolkodva 30-40 gyermek ellátását tudták felvállalni, a szeptemberi bővüléssel ez a szám nő, illetve egy-egy gyermekkel még több időt tölthetnek majd el, többféle terápiát nyújthatnak nekik.