Sajtóhírek

Az Axelero a spamek ellen

Budapest, 2004. november 11.

Sajtóbeszélgetést tartott az Axelero a spamek elleni védekezési lehetőségekről, melyen elhangzott, hogy jelenleg a világ internet forgalmának 60-70%-át adják a spamek. Az Axelero különböző spamszűrő megoldásokkal kíván fellépni a kéretlen levelek ellen.

Minden bizonnyal nincs ember, aki elektronikus levelei között ne talált volna már tucatszám kéretlen leveleket: becslések szerint jelenleg a világ e-mail forgalmának 60-70%-át adják a spamek, ami több százmillió dolláros kárt okoz elsősorban az internetszolgáltatóknak, és emellett rengeteg bosszúságot szerez a felhasználóknak. A spameknek - a közvélekedéssel ellentétben - viszonylag kis hányada tartalmaz üzleti (reklám) célú üzenetet, legtöbbjük fertőzött ügyfélgépek által generált levél, hiszen spameknek tekinthetjük a férgek által hamis feladóval küldött fertőző üzeneteket, az ezáltal kiváltott hibajelzéseket, valamint a vírusirtó rendszerek hamis feladónak küldött üzeneteit is. A spam-et, mint fogalmat a fentiek miatt tágabban kell meghatározni: minden olyan üzenetet spamnek nevezhetünk, amelyet a címzetthez akarata ellenére juttattak el. A spamek sokfélesége az ellenük való védekezést alaposan megnehezíti - pedig az internetszolgáltatók és a felhasználók közös érdeke lenne.
Az Axelero az önszabályozási kezdeményezésekben is aktív szerepet tölt be, és szolgáltatásaiban már számos olyan megoldást vezetett be, amelyek az előfizetők és tágabb értelemben az internetezők közösségének védelmét szolgálják. Így vírusszűrést biztosít minden előfizetője és freemail felhasználója számára, szerveroldalon alapszintű önvédelmi spamszűrő megoldást alkalmaz, és előfizetőinek Axelero Internet Biztonság néven teljes körű vírus- és spamszűrő megoldást ajánl. Mindezek mellett olyan műszaki megoldásokat - többek között küldő-autentikációt - alkalmaz, amelyek segítik a spamek terjedésének csökkentését és a visszaélések visszaszorítását, valamint gondoskodik fertőzött ügyfelei tájékoztatásáról, szélsőséges esetben pedig kiszűréséről.