Sajtóhírek

Schröder kancellár a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara rendezvényén

Budapest, 2004. szeptember 16.

Gerhard Schröder német szövetségi kancellár és Edelgard Buhlmahn szövetségi kutatási miniszter asszony szeptember 16-án részt vettek a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (NMIKK) rendezvényén, ahol Straub Elek köszöntötte őket. A Matáv elnök-vezérigazgatója a Kamara elnökének minőségében üdvözölte a kétnapos magyarországi látogatáson levő magasrangú német vendégeket, valamint vendéglátójukat, Medgyessy Péter miniszterelnököt.

A kancellári látogatás második napján az NMIKK elnöke és elnöksége, valamint a német kancellár előbb szűk körű eszmecserét tartott. Ezt követően a Kamara a budapesti Kempinski szállodában találkozót rendezett a Magyarországon jelenlevő német befektetők és cégek képviselői, valamint a sajtó részére. A résztvevők Straub Elek elnöki köszöntője után meghallgatták Medgyessy Péter miniszterelnök és Gerhard Schröder szövetségi kancellár előadását a kétoldalú gazdasági kapcsolatok további előmozdításáról, valamint a magyar-német kutatási és fejlesztési együttműködés elmélyítéséről.

Üdvözlő beszédében Straub Elek egyebek mellett elmondta, hogy a már 11 éve sikeresen működő NMIKK a maga több mint 1000 tagvállalatával nemcsak Magyarország, hanem egész Közép-Európa legnagyobb önkéntes társulása. Mint ilyen kiemelkedő szerepet tölt be a magyar-német együttműködés területén, hiszen a német gazdaság Magyarország legfontosabb külső partnere mind a kereskedelemben, mind a befektetéseket tekintve.

Straub Elek a Kamara elnökeként és a tagvállalatok nevében is üdvözölte a két ország közötti kutatási és fejlesztési együttműködés elmélyítéséről szóló egyezmény aláírását. Kijelentette, hogy ezzel új szakaszába lépett a két ország együttműködése a kutatás és fejlesztés terén.