Sajtóhírek

Mindentudás Egyeteme századszor

Budapest, 2005. március 3.

Századik előadásához érkezett a Mindentudás Egyeteme. A jubileumi előadáson Vizi E. Szilveszter "Kábítószerek - a kreativitás mítosza és a rombolás valósága" című előadását élvezhetik az érdeklődők.

A Mindentudás Egyeteme századik előadásának előadója Vizi E. Szilveszter agykutató, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Ő volt az első előadó a programsorozat indulásakor is, s most e rendkívül jelentős eseményen is. Fontos volt, hogy a 100. előadás iránymutató legyen, olyan témát dolgozzon fel, amely a társadalom széles rétegét érdekli. Vizi E. Szilveszter "Kábítószerek - a kreativitás mítosza és a rombolás valósága" című előadása a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen március 7-én este fél nyolckor kezdődik. Az előadás egyes drogfajták biokémiai-neurológiai hatásmechanizmusainak ismertetésén keresztül és művészeti példákat is megidézve mutat rá a kábítószerek veszélyeire, illetve arra, hogy a mesterségesen kiváltott eufóriás állapotok miért nem lehetnek tartós, az embert gazdagító öröm forrásai.

Két és fél évvel ezelőtt, amikor az MTA, a Matáv és az Axelero Internet vezetése úgy döntött, hogy elindítja a programot, az alapítók három alapvető célt fogalmaztak meg: a tudomány médiabeli helyének versenyképessé tételét, a magyar tudósok népszerűsítését és a magyar nyelvű kultúra értékelvű gazdagítását. A társadalmi elismertséget mutatja, hogy a program 2004-ben elnyerte a Prima Primissima díjat az oktatás és köznevelés kategóriában. Ezen túl a magyarországi PR ügynökségek szakmai elismerésüket, a Süveg-díjat 2004-ben a Mindentudás Egyetemének ítélték oda. A felnőtt lakosság közel kétharmada hallott már a Mindentudás Egyeteméről és kétötöde látott már előadást a televízióban, több mint 80 százalékuk pedig fontosnak tartja a párbeszédet a kutatók és a tudomány iránt érdeklődők között. Az első 100 előadást a helyszínen összesen 26.000 néző, hetente pedig átlagosan 200-300 ezer televíziónéző követte. Az internetes oldalletöltések száma elérte az ötmilliót.