Sajtóhírek

Országos vetélkedősorozatot indít középiskolások számára a Mindentudás Egyeteme

Budapest, 2005. március 23.

"Ki, miben mindentudós?" címmel országos középiskolai vetélkedősorozatot indít a Mindentudás Egyeteme az Oktatási Minisztérium védnöksége alatt. Az iskolák diákcsapatai napokon belül jelentkezhetnek az április 11-én induló tudományos versenyre, melynek középdöntőit és döntőjét az év végén a Magyar Televízió is programjára tűzi. A csapatoknak főként a Mindentudás Egyetemén elhangzott előadások anyagából kell majd izgalmas feladatokat megoldaniuk.

A vetélkedő részleteit március 22-én mutatták be a szervezők és a támogatók a Magyar Tudományos Akadémia Felolvasótermében. A vetélkedőre négy diákból és két felkészítő tanárból álló csapatok nevezhetnek a Mindentudás Egyeteme honlapján. Egy iskolából több csapat is jelentkezhet. A csapatoknak főként a Mindentudás Egyetemén elhangzott előadások anyagából kell majd izgalmas feladatokat megoldaniuk. A feladatok elsősorban kreativitást, prezentációs készséget igényelnek és azt, hogy a csapatok az internetes információforrások segítségével bármilyen tudományágból érkező kérdésre válaszolni tudjanak.

A játék első szakasza, a hét fordulós internetes selejtező április 11-étől május 29-ig fog tartani. Ebben a szakaszban a csapatoknak teszteket és esszékérdéseket kell megoldaniuk. Azok a csapatok, amelyek ebben a szakaszban a legjobban szerepelnek, szeptembertől részt vehetnek a regionális döntőkben, ahonnan 2-2 csapat jut majd tovább a négy középdöntőbe. A középdöntők négy győztes csapata vívja az országos nagydöntőt. A középdöntő résztvevőinek külön tábort tartanak majd októberben, ahol a diákokat a televíziós szereplésre készítik fel.