Sajtóhírek

Egyszerűsíti az orvosok munkáját az új MOK tagsági kártya

Budapest, 2006. július 18.

A 2005-ben lezárult ötéves továbbképzési periódust követően, az eljövendő időszakra új támogatóval kötött széleskörű együttműködés keretében, új tagsági igazolványt bocsát ki tagjai számára a Magyar Orvosi Kamara. Ez nem más, mint a jelenleg elérhető legkorszerűbb chipet tartalmazó elektronikus alkalmazásokra lehetőséget nyújtó plasztik kártya, mely egyesíti magában egy elegáns igazolvány és egy modern személyi informatikai eszköz tulajdonságait. A T-Com és a T-Online által, a Dimenzió Egészségpénztár és a Medismart Kft. közreműködésével elkészített chipkártyák a nyár folyamán alkalmassá tehetők majd aláírás kiadására is. Héjjas Gábor, a T-Com Lakossági Szolgáltatások Divízió vezetője a mai napon ünnepélyes keretek között adta át a MOK elnökének, saját tagsági kártyáját, mintegy jelképesen a köztestület valamennyi tagja képviseletében.

2004-ben kezdődtek meg a tárgyalások Magyar Telekom Csoport (akkori nevén Matáv Csoport) és a Magyar Orvosi Kamara között, amelyek eredménye egy igen jelenős, sok lehetőséget felölelő együttműködési megállapodás. Ennek komoly, kézzel fogható terméke az idén nyárra elkészült elektronikus chipkártya. Az orvosokat már értesítették az igazolvány elkészültéről, és folyamatban van postai kézbesítésük. A kártyával a Magyar Telekom Csoport számos szolgáltatása kedvezményesen vehető igénybe.

A chipkártya a Magyar Telekom e-Szignó (elektronikus aláírás) szolgáltatásával nagymértékben segíti az orvosok tevékenységét, és ezáltal javítja az orvosi ellátás hatékonyságát. A gyógyítás folyamatainak esetében ugyanis elengedhetetlen az adatok magas szintű védelme, a hozzáférésre jogosult személyek biztonságos azonosítása, amelynek ma ismert egyik legkorszerűbb módja a chipkártyák használata. Az e-Szignóval aláírt dokumentumok hitelesek és jogilag elfogadottak, így az elektronikus aláírás lehetővé teszi, hogy az orvosok elektronikusan is rögzítsenek és hitelesítsenek egészségügyi adatokat. Elképzelhető például, hogy egy röntgenorvos az adott gyógyintézettől távol végezze az elkészült felvételek leletezését, és aláírásával hitelesítve rögzítse az eredményeket a kórház rendszerében.

Fontos megjegyezni, hogy Magyarországon az orvosi tevékenység kamarai tagsághoz kötött. Mivel a tagsági igazolványok kiadása a MOK nyilvántartására támaszkodik, az elektronikusan aláírt dokumentumok esetében egyszerűen ellenőrizhető, hogy az aláíró személy valóban jogosult-e orvosi tevékenység végzésére.

A kártya felhasználható az orvos azonosítására a társadalombiztosítás rendszereiben is, alkalmas az orvos és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közötti adatcsere hitelesítésére, így külön eszköz bevezetése, külön ráfordítás nélkül illeszthető az OEP valamennyi elektronikus adatszolgáltatási rendszeréhez, így pl. a jövőben bevezethetővé válik az elektronikus receptírás is.